/public/data/article/15/main_tmp_15_1484855380.png
19/01/2017
Arkitekten

Vi snakket med Bjørnar Johnsen, utviklingsleder i eiendomsutviklingsselskapet Oslo House

1. Hvis du var din egen arkitekt (som du jo er), hvilket rom eller del av boligen ville vært viktigst for deg, og hvorfor?

Her vil jeg slå et slag for balkongen. Et undervurdert rom som etter min mening har et stort potensial i boligprosjekter i byen. Tar man for eksempel fasadene i indre gårdsrom i bruk til balkonger og vertikale hager med epletrær og moreller, har byen blitt et grønnere og hyggeligere sted. Som småbarnsfar er balkongen dessuten en av få steder i leiligheten hvor jeg får være i fred - noe som ikke kan undervurderes i små byleiligheter.


2. Er du like av opptatt bolig, oppussing og det å tjene penger på bolig/eiendom som veldig mange andre i Norge virker å være?

Siden jeg lever av dette, er svaret ja. Jeg synes arkitektur, og spesielt boliger i byen er utrolig spennende å jobbe med. Det å være med på å utvikle byen med nye boligkonsepter oppleves som veldig meningsfylt. På hjemmefronten blir leilighetene jeg har bodd i ofte en testlab for nye tanker og ideer. Nå har jeg et lite forskningsprosjekt gående på min egen balkong hvor jeg tester planter som grønne vegger og en møblering som er fleksibel og kan endres over tid.

 

3. Har du gjort noen skikkelige tabber på eiendomsfronten du kan nevne offentlig?

Jeg flyttet sammen med kjæresten min for halvannet år siden og solgte leiligheten min på Jessenløkken i stedet for å leie den ut. Det hender fremdeles at jeg gråter en skvett når jeg tenker på det..

 

4. I "jappe-dagene" på 80 og 90-tallet  var det vanlig med vegg-til-vegg tepper, globus-barskap i stua og gjestene kunne røyke inne. Henger noe av dette fortsatt igjen hjemme hos deg?

Jeg er en stor tilhenger av festrøyking inne, men innser at det slaget er tapt etter at jeg fikk en attpåklatt. Jeg tror dessuten at verden har blitt et bedre sted uten vannsenger og kjellerbarer, og savner fint lite interiørmessig fra 80 tallet.

 

5. Er hus i Holmenkollen "hot or not" i dag? Og hvor sånn cirka bor du? 

Not. Holmenkollens glansdager er nok over. Nå vil folk bo i byen med gang og sykkelavstand til det meste. Det er allikevel såpass mange i Norge med hang til Vadmelsnikkers, Asbjørnsen & Moe-arkitektur og diesel-SUV, at markedet i kollen vil holde seg rimelig stabilt. Området har bane og bør etter min mening fortettes kraftig langs denne.  Personlig liker jeg meg best i urbane strøk og bor for tiden på St. Hanshaugen. Drømmen er å bo i Kvadraturen på sikt.


 6. Boligmarkedet i Oslo koker om dagen. Er du enig at man bør kaste seg inn som førstegangskjøper så fort man kan, eller bør man vente til markedet kanskje roer seg og "kliner" til da?

På lang sikt kommer boligprisene bare til å stige, så det er ingen grunn til å vente om man har mulighet til å kjøpe noe nå. Veldig mange vil bo i by og det er dessverre alt for få bymessige områder i Oslo som kan ta veksten. Det viktigste vi som utviklere kan gjøre fremover, er å bygge flere bymessige områder som gjør at folk vil kjøpe og bo andre steder som har de samme bykvalitetene som St. Hanshaugen, Grünerløkka og Majorstua. Det vil si områder som har høy nok tetthet og et mangfold av boliger, arbeidsplasser, serverings- og kulturtilbud.

 

 

Bjørnar er utdannet sivilarkitekt og er utviklingsleder i eiendomsutviklingsselskapet Oslo House. Oslo House utvikler urbane prosjekter i Osloregionen med fokus på byfortetting, blandingsformål og byboliger. Bjørnar har bakgrunn fra eiendomsutviklingsselskapet Infill og Aspelin Ramm - og har jobbet med byutvikling og fortetting i Oslo i 15 år.

 

Foto: Privat