/public/data/article/7/main_tmp_7_1472669669.png
31/08/2016
Arkitekten

Plansjef Ellen de Vibe svarer på seks personlige spørsmål om bolig og eiendom!

1. Hvis du var din egen arkitekt, hvilket rom eller del av huset ville vært viktigst for deg, og hvorfor?
Som arkitekt vil jeg si flere adskilte, men store nok rom til at de kan brukes fleksibelt til ulike funksjoner, som f.eks. arbeidsrom eller ommøblerer stue. Ellers er store vindusflater som slipper inn mye dagslys og en god, solfylt uteplass tilknyttet et av oppholdsrommene viktig.

2. Er du like av opptatt bolig, oppussing og det å tjene penger på bolig/eiendom som veldig mange andre i Norge virker å være?
Jeg er opptatt av boligområdenes bo- og boligkvalitet gjennom jobben min og boligens lokalisering i fht. god kollektivbetjening. Og så er jo den arkitektoniske kvaliteten i seg selv viktig. Det vil si at boligområdet må ha gode, solfylte uteoppholdsarealer som oppmuntrer til kontakt mellom barn og voksne,   Det må være god kontakt mellom ute og inne, boligprosjektet må ha en variasjon av boligtyper og - størrelser, og endelig må prosjektet i seg selv rent arkitektonisk ha et helhetlig utformingskonsept med varige materialer.  Ellers vil nok mannen min si at jeg ofte har noen anskaffelses- eller oppussingsplaner på gang. For øyeblikket bor vi i en kjellerstue hos svogeren min fordi datteren min med familie bor i vår leilighet, mens de venter på at byggmesteren skal bli ferdig med deres forsinkede oppussingsprosjekt......

3. Har du gjort noen skikkelige tabber på eiendomsfronten du kan nevne offentlig?
Vi fikk en gang tilbud om å kjøpe oss inn i en tomannsbolig på Nordberg, og en annen gang tilbud om å kjøpe en boligtomt ved Vindern til en forsvarlig pris. Vi takket nei fordi vi ønsket å bo mer sentralt. Det var kanskje ikke det økonomisk smarteste vi har gjort. 

4. I "jappe-dagene" på 80 og 90-tallet  var det vanlig med vegg-til-vegg tepper, globus-barskap i stua og gjestene kunne røyke inne. Henger noe av dette fortsatt igjen hjemme hos deg?
Disse interiørelementene har nok aldri hatt en plass hos oss. Men jeg røykte for mange år siden inne. Det er jeg ikke stolt over.

5. Er hus i Holmenkollen "hot or not" i dag? Og hvor sånn cirka bor du?
Holmenkollen er vel ikke det heteste stedet å kjøpe bolig, men området virker som det nå undergår et generasjonsskifte som kanskje gjør det mer attraktivt. Selv bor vi i Marienlyst park. Når vi skal på kino på Saga sykler eller tar vi T-banen ned omtrent når reklamen starter og når frem i tide til filmen starter. Det er deilig!

6. Boligmarkedet koker om dagen i, særlig i Oslo. Er du enig at man bør kaste seg inn som førstegangskjøper så fort man kan, eller er du typen som venter til markedet kanskje roer seg og "kliner" til da?
Jeg mener mange aktører som direkte eller indirekte jobber med boligproduksjonen bidrar til å kave opp boligmarkedet mer enn det som er nødvendig og klokt. Flere unge eier sin egen bolig idag enn for noen 10-år siden. Du kan skaffe deg en god bolig til en pris på nivå med landsgjennomsnittet dersom du er villig til å bo 20 min unna Oslo sentrum. Å leie bolig er ikke uverdig for noen. Jeg mener at det derfor ikke er nødvendig å kaste seg inn markedet så fort man kan.
 
Foto: Rolf Sandnes