Spørsmål og svar

Hva er SeMinBolig?

En gratis plattform for alle boliger i Norge. Visjonen er å samle alle Norges boliger på ett sted – til inspirasjon, diskusjon, salg og skattejakt. 

Hvordan kan jeg bruke SeMinBolig?

Du kan bruke SeMinBolig.no til å orientere deg om boliger, finne inspirasjon til interiør og oppussing, leie ut boligen din, finne en bolig, selge boligen og ikke minst få tilbakemeldinger om boligen din fra andre brukere. Du kan både kommentere og gi stjernekast til boliger på SeMinBolig.no. Vi er en plattform, så fortell oss gjerne hva mer du ønsker å bruke SeMinBolig.no til!

 

Ser andre hvilket stjernekast jeg gir til andre boliger?

Nei, det er anonymt.

Koster det noe å vise frem boligen sin på SeMinBolig.no? 

Hele tjenesten er gratis og du kan publisere flere boliger også.

Kan man selge sin bolig gjennom SeMinBolig.no?

Vi er en plattform for å vise frem boliger. Vi tar ikke del i transaksjoner. Det er mange viktige elementer i en bolighandel, og i stort sett alle tilfeller vil man være godt tjent med å bruke faghjelp. Det sparer både tid og sikrer en trygg handel. 

Som selger er du ihht avhendingsloven pliktig til å legge frem alle opplysninger kjøperen kan forventes å få. Det omfatter en rekke ting, som for eksempel hvorvidt det foreligger ferdigattest, eventuelle servitutter, hvem som har hjemmel, eiendommens fysiske tilstand, reguleringsplaner etc. 

 Noen viktige elementer å huske på:


* Bekreftet grunnboksutskrift 
* Innhent informasjon om boligen og eiendommen fra kommunen 
* Teknisk tilstandsrapport 
* Innhent prisopplysninger 
* Salgsoppgave 
* Visning 
* Budrunde  
* Kontrakt (veldig viktig å ha en formell avtale, det anbefales å bruke advokat/megler

Forbrukerombudet har også en standard

* Oppgjør (helst ved hjelp av advokat, eiendomsmegler eller bank) 

Hva skal jeg tenke på for å lage en spennende boligannonse? 

Det avhenger av hva hensikten med at boligen din ligger ute på SeMinBolig er. I utgangspunktet kommer man langt med kun noen få bilder og en beskrivende tekst av bolig og område. Skriv tydelig hva du er ute etter - skal du selge, leie ut, ønsker inspirasjon om interiør/oppussing eller annet?  

Dersom hensikten er å selge eiendommen innen kort tid er det viktig å gi utfyllende informasjon i annonsen. Se «Kan man selge sin bolig gjennom SeMinBolig.no?» 

Har SeMinBolig.no noen autoriserte partnere for oppgjør? 
Oppgjør bør gjøres av megler eller advokat. Det finnes advokater som bistår med oppgjør for cirka 10.000 kroner og vi kan godt gi deg et par tips. Dersom oppgjør betales helt eller delvis med banklån er det påkrevd fra banken at oppgjør foretas av advokat eller megler. Årsaken til det er blant annet at banken ikke vil overføre penger til selger før hjemmelen er overført til kjøper. Vi vil alltid oppfordre brukere av tjenesten til å bruke advokat eller megler for oppgjør.

Hva bør man tenke på når man holder egne visninger? 
Husk at visningen ofte er den eneste muligheten for kjøperen til å se og undersøke eiendommen. Dersom visning gjennomføres uten faghjelp tilstede, er risikoen mye høyere for at sentrale elementer blir forbigått grunnet partenes manglende kompetanse. Som selger har du en opplysningsplikt ovenfor kjøper. Kjøperen på sin side har undersøkelsesplikt
.   

Jeg har mottatt et bud, hva nå?

Ved et konkret og seriøst bud anbefaler vi deg til å søke faghjelp hos advokat eller megler. Det finnes advokater som bistår med oppgjør for cirka 10.000 kroner. Husk at bud er bindende, men at man som selger har opplysningsplikt - og at en kjøper kan forvente seg å få omfattende informasjon fra en selger. Bud bør alltid være skriftlige.  

SeMinBolig oppfordrer brukere av tjenesten til å bruke faglig hjelp ved en handel. 

Hvordan verdivurderer jeg min egen bolig? 

Du har kanskje en ide om verdien av boligen din, eller en tidligere verdivurdering. Trenger du en takst eller verdivurdering fra megler, er det enkelt å bestille. Når du oppgir forventet pris oppfordrer vi alle brukere til å være realistiske. Dersom noen er interessert i å kjøpe boligen din, anbefaler vi alle brukere å innhente en faglig vurdering av pris. Som boligeier må du selv bestemme om et eventuelt bud er i tråd med dine forventinger. På SeMinBolig.no er ingenting til salgs inntil du som annonsør bestemmer det motsatte!

Hva slags boliger kan man legge ut?

Alle typer boliger og eiendom er interessante. Tomter også. 

Kan man dele boliger fra SeMinBolig.no på sosiale medier?

Ja, hver eneste bolig kan du enkelt dele gjennom Twitter og Facebook direkte fra siden. Man kan også kommentere boligene som ligger ute når man er pålogget gjennom Facebook. Upassende kommentarer vil bli slettet av oss, eller du kan rapportere spam dersom du oppdager noe slikt. 

Husk – alle kan være i boligmarkedet uten å egentlig være det!